Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan

Lämpöpussi ja unipussi, ja vaunupussi, ja makuupussi, ja turvakaukalopussi.. Oletko yhtä pihalla, kuin minä siitä miten valita sopiva? En ihmettele. Näin esikoista odottavana äitinä olen kaikkien eri termien kanssa välillä ihan hukassa. Tälläkin tarpeellisella ja rakkaalla lapsella on tosi monta nimeä!

Nyt kuitenkin esittelyssä ja tutkinnassa lämpöpussi ja unipussi – kerron myös miten valita se sopiva, etenkin talvivauvoille! Meidänhän toimitus saapuu lasketun ajan mukaan tuossa parin viikon päästä aivan marraskuun alussa (tosin minä ja kätilö veikattu, että jo tulisi lokakuun puolella). Näin ollen nämä lämpöpussit ja unipussit ovat olleet enemmän kuin kovan tutkinnan alla ja tulevat varmasti kovaan käyttöön.

 

Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan

 

Lämpöpussi ja unipussi  – Mikä on vauvan lämpöpussi?

Lämpöpussi on kuin pieni makuupussi. Sen tarkoitus on pitää vauva lämpimänä (myös syksykeleillä, ei vain talvella). Kätevän ja suositun lämpöpussista tekee se, että vauvaa ei tarvitse pukea toppa-asuun tai vastaavaan, vaan lämpöpussiin voi sujahtaa kevyemmissä vaatteissa. Vaipanvaihtokin on näin liikenteessä helpompaa, kun ei tarvitse riisua useita eri vaatekerroksia.

Auton turvaistuimeenkin vauvan sujauttaminen on paljon helpompaa, kun päällä ei ole liikaa vaatteita (oletetaan, että autossa on lämmintä). Jos autoa ei saada ennen starttia lämpimäksi, voi lämpöpussia tai kevyt lämpöpussia käyttää myös turvakaukalossa.

 

Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivanLämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan

Me tilasimme Baby’s Only lämpöpussin ja turvakaukalon päällisen netistä, Raskauskeiju.
Lämpöpussia voi käyttää sekä vaunujen makuukopassa, että istuinosassa ja turvakaukalossa – 3-in-1!

Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan

 

Lämpöpussi ja unipussi  – Miten valita sopiva ja mikä on tarpeeksi lämmin talvella?

No niin, se suuri kysymys, eli miten valita riittävän lämmin lämpöpussi. Ensinnäkin, ennen lämpöpussiin huomion kiinnittämistä, huomauttaisin, että kannattaa varmistaa, että myös vaunut ovat lämpöiset. Vaunujen pohjasta voi hohkata kylmä ilma, joten jos pohja tuntuu kädellä kylmältä, olisi hyvä käyttää pohjalla vielä erillistä vilttiä tai jopa pehmoista lampaantaljaa. Meidän Mima Xari -vaunuihin ostettiin erikseen Miman oma lämpöpussi, mutta materiaali on enemmän hienon näköistä, kuin niin käytännöllistä – tekonahka ja keinoturkis ei aja samaa asiaa, kuin esimerkiksi villa tai villasekoite.

Sanoisinkin, että mieti seuraavia asioita valitessasi sopivaa lämpöpussia

  • Tarvitsenko lämpöpussin talveen vai syksyyn? Talviaikana valitse lämpimämpi vaihtoehto, syyskeleillä kevyempi lämpöpussi voi riittää. Välttäisin fleeceä, moni on kertonut hiostavan. Samoin tekoturkista, sillä pitkät karvat voivat joutua vauvan kasvoihin, eikä tekoturkis ole kovinkaan lämmin.
  • Onko vaunut miten lämpimät – tarvitsenko lämpimämmän lämpöpussin jos vaunut yksin päästävät reilusti kylmää ilmaa sisään sivujen tai pohjan kautta?
  • Miten itse pukeutuisin keleillä, joille hankin vauvan lämpöpussia? Jos itse pukisit aidon untuvatakin, ei vauvallekaan riitä pelkkä tekokuitumateriaali.
  • Tarvitsenko autoon miten lämpimän lämpöpussin? Huomioi, seisooko auto esimerkiksi syksyllä ja talvella ulkona, vai kenties autotallissa. Entä voidaanko autoa etälämmittää webastolla (jolloin itsekin voisi istahtaa lämpimään autoon vaikka ilman takkia keskellä talvea…).
  • Käytänkö lämpöpussia sekä vaunuissa, että autossa? Jos haussa on monikäyttöinen lämpöpussi, suosi vaihtoehtoa, jossa on paikat myös turvakaukalon remmeille! Lasta ei saa kinnittää turvakaukaloon sellaisenaan pussin kanssa, vaan vöiden on kuljettava lämpöpussin läpi suoraan lapseen.

 

Lämpöpussi ja unipussi  – tämän lämpöpussin me valitsimme marraskuiselle vauvalle

Meidän valinta on lämpimämpi Baby’s only lämpöpussi. Sitä käytämme sitten sekä vaunuissa, että autossa turvakaukalossa. Suomen (ja meidän tapauksessa Tallinnan) pakkaset ovat kovia. Itse en voisi maata paikallani ulkona edes tuulensuojassa ilman kunnon lämpöpussia ja kunnon vaatekerrosta. Jos sitä itse kulkee untuvatakki päällä, niin pitää sama pukeutumisaste suhteuttaa myös vauvan pukeutumiseen..

Autoon meillä tosin riittäisi kevyt lämpöpussi, sillä autossamme on webasto (edellä mainittu etälämmitystoiminto). Lisäksi automme on vielä autotallissa kotona ollessamme. Mutta meidän arjessa on helpompi siirtää lapsi lämpöpussissa vaunuista autoon ja toisinpäin, joten menemme yhdellä lämpöpussilla. Sitten kevään koittaessa sitä pärjääkin jo kevyt lämpöpussilla!

 

Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan Lämpöpussi ja unipussi – näin valitset sopivan

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *