Raskaana matkustaminen – pitääkö olla huolissaan?

Askarruttaako raskaana matkustaminen? Murehditko ruoka-asioita tai kenties haluat tietää, miten varautua hätätapauksiin matkalla?

Lueskelin itsekin muutamasta blogista tietoja ja ajatuksia raskaana matkustamisesta ja ajattelin jakaa myös vähän omia ajatuksia tähän liittyen. Näin esikoista odottaessa kun sitä murehtii varmasti seuraavia lapsia enemmän kaikesta mahdollisesta. Ainakin moni sanoo olleensa lähes hysteerinen esimerkiksi ruoan kanssa esikoista odottaessa, kun taas seuraavien lasten kanssa sitä on jotenkin osannut ehkä paikoin hengitellä ja ajatella asioita ihan maalaisjärjelläkin.

Raskaana matkustaminen – ruoka-asiat

Odotusajan ruokavalionhan tulisi olla mahdollisimman monipuolinen. Tämä on varmasti helppo toteuttaa reissussa, kun tekisi mieli maistaa ihan kaikkia ihania paikallisia herkkuja. Ongelma tuleekin sitten ihan muissa yksityiskohdissa – on listeria- ja toksoplasmavaroituksia sekä ties mitä muita.. Joskus ehkä tuntuu, että tosi monia aika arkisia ainesosia poistuu omasta ruokavaliosta.

Ulkomailla varon toki monia ruokia, mutta en ole aivan hysteerinen. En syö raakaa lihaa tai raakoja kananmunia (huom! myös majoneesit voivat sisältää – kannattaa tsekata), mutta mitä tulee muihin ruoka-aineisiin, käytän monessa asiassa maalaisjärkeä. Maitotuotteet ovat yksi ryhmä, jossa jo Tallinnassa asuessa on joutunut ns. joustamaan. Täällä ei harrasteta nimittäin (kuten ei varmasti kaikkialla muuallakaan) pastoröintimerkintöjä. Jos maitotuote on kuitenkin pakattu ja kestää vaikkapa viikkoja tai kuukausia, ei se voi tuoretuotekaan olla. Tallinnasta saa tuoremaitoa, joka säilyy sen noin 2 päivää ja herottuu täysin, eli muut eivät tuoremaitoja voi olla. Näin ollen reissussakaan en monista pakatuista maitotuotteista ota stressiä.

 

Jokainen toki tekee omat valintansa ja on juuri niin varovainen odotusaikana, kun hyvältä tuntuu. Itse kuitenkin menen maalaisjärjellä ja tietyllä mututuntumalla – vältän helposti vältettäviä ainesosia, ja loppujen osalla käytän sopivaa harkintaa.

 

Juustojen osalta syön vuohenjuustoja, fetaa ja halloumia, mutta nautin ne aina kypsennettyinä. Ravintolassa voi hyvin mainita olevansa raskaana ja pyytää esim vuohenjuuston kuplivaksi paistettuna. Tällöin yleisten ohjeiden ja tietojen mukaan monet vaaralliset bakteerit kuolevat.

Kasvisten ja marjojen sekä salaattien osalta käytän maalaisjärkeä myös matkoilla. On mahdotonta tietää, onko kaikki pesty vesijohtovedessä, ja todennäköisesti on. Jos ei uskalla syödä lainkaan raakoja vihanneksia, kasviksia ja salaatteja, niin toki kannattaa ne jättää välistä, mutta itse kyllä syön myös näitä kaikkia. On aina hyvä miettiä, miten paikalliset raskaana olevat ehkä toimivat. Suomessa ei nyt ole niin pieni sairastumisprosentti, että meillä vain osattaisiin käyttäytyä oikein odotusaikana. Eiköhän muuallakin maailmassa osata tietää ja ottaa selvää näistä aika yhtä hyvin, ajattelen. Siispä jos paikalliset syövät raakoja kasviksia salaateissaan, niin uskallan minäkin. Virossakaan ei vesijohtovesi ole mitään herkkua, mutta siinä kaikki pestään. Se ei varmasti ole yhtä puhdasta, kuin Suomessa, mutten tiedä ketään, joka täällä ravintolassa pelkäisi syödä vaikka kypsentämättömiä vihanneksia.

Jokainen toki tekee omat valintansa ja on juuri niin varovainen odotusaikana, kun hyvältä tuntuu. Itse kuitenkin menen maalaisjärjellä ja tietyllä mututuntumalla – vältän helposti vältettäviä ainesosia, ja loppujen osalla käytän sopivaa harkintaa. Toki raskaana ollessa on oltava tarkka asioista, mutta montako kertaa olet saanut jonkin noista pelätyistä sairauksista ennen odotusaikaa? Minä en ainakaan koskaan, enkä ole ikinä moisia osannut edes pelätä, vaikka listeria ja salmonella esimerkiksi ovat vaarallisia jo ihan muutenkin kaikille. Ehkä paljon ulkomailla asuneena sitä on jotenkin ei-niin-säikky näissä..

raskaana-matkustaminen1

Raskaana matkustaminen – terveydenhoito ja lentäminen

Selvittelin itsekin ennen matkalle lähtöä, miten toimin, jos haluan jostain syystä (hädässä tai ei) tavata lääkärin. Eurooppalaisen sairaanhoitokortilla pääsee helposti ainakin Euroopassa hoitoon niin halutessaan. Ilmeisesti moni matkavakuutuskin korvaa kuluja, kunhan kyse ei ole ihan muuten vain hoitoon hakeutumisesta (esim ultra ulkomailla, johon ei ole oikein syytä). Kannattaa selvittää omasta vakuutusyhtiöstä, miten kattava oma vakuutus on.

Voiko raskaana lentää? Oma lääkärisi varmasti kertoo, onko syyt huoleen, mutta pääsääntöisesti lentäminen ei ole äidille tai vauvalle vaarallista. Kannattaa toki varautua myös lentämiseen ja muistaa välillä kävellä ja vähän venytellä, etenkin jos kyseessä on pidempi lento. Vettä kannattaa ottaa myös reilusti mukaan (samoin, kuin muistaa nauttia reilusti vettä myös kohteessa). Itse otan lentoa ennen aina C ja D-vitamiinia, kun koneen tiloissa pyörii kaikki mahdolliset pöpöt ja vastustuskyvyn sanotaan hetkellisesti alentuvan lennolla.

Monet lentoyhtiöt vaativat raskaustodistusta tietyllä viikolla (muistaakseni Finnair vaatii 27 viikon kohdalla tai sen jälkeen) ja jotkut yhtiöt estävät lentämisen aivan lasketun ajan tienoilla. Kannattaa ottaa selvää rajoituksista ennen lippujen varaamista. Itse maksamme aina lentoliput ja muut paikallisella luottokortilla, johon kuuluu laajat vakuutukset. Näin saamme helposti vaikka peruttua matkan, jos ennen lentoa tulisikin jotain ongelmaa ja lentäminen ei hetkellisesti onnistuisi. Muutenkin tuollaiset eri korttien tuomat edut on hyviä – kannattaa miettiä olisiko helpompi hakea jokin kalliimpi kortti vaikka matkavakuutuksen sijaan. Meillä Swedbankissa kortti turvaa myös muut matkustajat ja lentojen viivästymiskorvaukset ovat lentoyhtiöiden korvauksia suuremmat. Siispä moni puolin parempi, kuin perus vakuutus. Lisäksi pääsee vielä kentillä loungeen relaamaan tarvittaessa. Täällä kortin vuosimaksu oli vähemmän, kuin yksikään matkavakuutus. Voi olla, että Suomessa on samanlaisia palveluja!

Mitä tulee muihin, kuin Euroopan maihin ja eri vakuutusten kattavuuksiin tai eurooppalaisen oikeuksiin, niin kannattaa asiaa tutkia tarkemmin vaikkapa Kelan sivuilta tai omasta vakuutusyhtiöstä. Matkustaminen on mukavampaa, kun tietää, että tarvittaessa apu on lähellä. Itse en myöskään pelkäisi mennä ulkomailla lääkäriin, kun monissa maissa vaikkapa Euroopassa on terveydenhoidon taso tosi korkealla. Virossakin on melkeinpä Suomea paremmat oltavat, sanoisin, esimerkiksi naistenklinikalla, jossa harvemmin on hurja kiire ja laitteet ovat todella uusia.. Synnyttääkin meinaan täällä Virossa, mutta siitä myöhemmin lisää. 🙂

 

On hyvä ottaa selvää asioista, mutta turha stressaaminen matkoilla ei kannata. Reissuun lähdetään monesti kuitenkin relaamaan ja keräämään uusia kokemuksia, niinpä turha stressi vain syö osan matkan ilosta. Ota selvää mieltä askarruttavista asioista ja mieti omat rajat vaikkapa ruokien suhteen jo etukäteen, niin minkä vain ravintolan listalta löytyy kyllä mahan täytettä 🙂

 

Mitä mieltä olet? Millainen odottaja olet, oletko samoilla kannoilla vai aivan eri mieltä? 

 

Muutamia ruokia, joita ei tulisi raskaana syödä täällä (Ilta-Sanomien arkistojen löytöjä)

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *