Bugaboo Lynx lastenvaunut 2021 testissä, tässä kokemuksia uudesta mallista. Lynx on tosiaan vuoden 2021 uutuus malli (julkaistu aiemmin, mutta Suomessa tullut myyntiin nyt 2021 vuoden alussa), joka on ikäänkuin Fox lastenvaunujen pikkuveli tai pikkusisko. Vuoden 2020 Bugaboo Fox 2 lastenvaunut ovat hyvin samanlaiset, kuin nämä uudet Lynxit. Erot ovat todella pieniä. Alla Bugaboo Fox ja Lynx erot.
Vamistajan tiedot: Bugaboo
Saatavuus: Bugaboo.com verkkokauppa sekä Suomen jälleenmyyjät (Ostettaessa suoraan Bugaboolta, takuuasiat hoidetaan itse suoraan Bugaboon kanssa)
Sisällysluettelo
Bugaboo Lynx lastenvaunut
Bugaboo Lynx vaunut on mielestämme luotu:
- Keskusta-asujille tai taajamassa asuville, joilla esimerkiksi talvella tiet ovat todella vähälumisia.
- Niille, jotka etsivät jotain mallien Bugaboo Fox 2 lastenvaunut ja Bugaboo Bee 5 matkarattaat väliltä.
- Niille, joilla on vähän säilytystilaa arjessa vaunuille (ahtaat hissit, ahtaat eteiset ym) tai jotka muuten kokevat esim. Foxit hieman turhan suuriksi.
- Niille, jotka kokevat monet muut normaalikokoiset lastenvaunut kömpelöiksi esim. ostoskeskuksissa tai kahviloissa.
Muistutuksena mainittakoon vielä, että olemme testanneet nyt eri vaunumalleja lähemmäs 100 (aidot oikeat kenttätestit!). Vertailukohtaa näin ollen löytyy ja alla jälleen tuttuun tapaan niin plussat kuin miinukset.
Bugaboo Lynx ja Bugaboo Fox erot
Moni uusi vanhempi tai odottava pari on aivan pihalla tässä valtavassa vaunuviidakossa. Eikä ihme, vaunuja on ihan hirveästi erilaisia, jotain joka lähtöön. Jokaisella myyjällä ja liikkeellä on vielä omat mielipiteensä siitä, mikä on se paras vaihtoehto mihinkin tarkoitukseen. Kuitenkin pitää muistaa myös, kaikella kunnioituksella jälleenmyyjiä kohtaan, ettei jälleenmyyjien näkökulma yleensä ole täysin puolueeton. Eiväthän he voi suositella esimerkiksi merkkiä, jota eivät myy… Tästä syystä halusimmekin tehdä puolueettomia kenttätestejä ja vaunuarvosteluja. Nyt takana on satoja testejä niin matkarattaissa, vaunuissa kuin turvaistuimissa ja -kaukaloissakin.
Bugaboo Lynx ja Bugaboo Fox 2 lastenvaunujen erot ovat todella pieniä. Tästä syystä uskommekin, että Lynx mallista tulee yksi myydyimmistä Bugaboon malleista Suomessa. Erot näiden kahden välillä ovat:
- Lynx vaunujen työntöaisa nousee enemmän ylös, Foxien taas enemmän taakse kohti työntäjää. Näin ollen Lynxit vievät pituussunnassa vähemmän tilaa ja työntäjä on lähempänä vaunuja.
- Lynxit ovat kompaktimmat säilöä (avattuna/koottuna).
- Vaunukoppa on matalampi, kuin Foxissa eli lapsi on hieman ylempänä lähempänä vaunukopan reunaa.
- Pienemmät eturenkaat, mitä Foxissa. Been ja Foxin välimuoto eturenkaiden koossa.
- Alakorissa ei piilo-/sisätaskuja, kuten Foxissa.
- Istuimen kallistus vaatii kaksi kättä, toisin kuin Foxissa. Istuimen kallistus tapahtuu sivuilta, Foxissa istuimen päästä kuomun ”alta”.
- Paino vain 9.4kg, Fox painaa 10.2kg.
- Istuinosan kantavuus 23kg, Foxissa 22kg.
- Istuinosa alempana, mitä Foxissa (pitkät työntäjät huomioikaa tämä!).
- Hieman kovemmat, kuin Foxit. Tosin uusin Fox 2 malli ei ole yhtä pehmoinen ja jousitettu, mitä edeltäjänsä.
Millä perustein valitsemme suosikkituotteemme? Lue kriteerit täältä.
Bugaboon historia pähkinänkuoressa – ovatko Bugaboot parhaat lastenvaunut?
Bugaboon perustaja loi ensimmäisen tuotteen (Bugaboo Chameleon) huomatessaan puutteen olemassa olevissa vaunuissaan. Mikään malli ei nimittäin tuntunut ”rullaavan” riittävän hyvin. Näin ollen hän kehitti paremmin rullaavat vaunut ja tämä ominaisuus onkin se juju Bugaboon vaunuissa edelleenkin. Bugaboon erikoisuus on rullaavuus, mikä mahdollistaa kevyen työntötuntuman. Perustajan kiinnostus pyöriin ja pyörimiseen todella tuntuu rattaissa; kevyt työntäminen riittää ja vaunut rullaavat vaivattoman kevyesti ilman suurempaa hikoilua. Liike jatkuu kuin itsellään, eivätkä vaunut pysähdy välittömästi otteen irrottua työntöaisasta.
Lisää valmistusprosessista valmistajan sivuilla: Bugaboo
Bugaboo Lynx lastenvaunut – kokemuksia
Bugaboo Lynx lastenvaunut on varustettu suurilla takapyörillä ja keskisuurilla etupyörillä. Renkaat, vakaus ja keveys ovat merkittäviä asioita, kun ajatellaan työntötuntumaa. Lynxit ovat vakaat, mutta kevyet työntää. Ne rullaavat kuin itsellään ilman suurempaa huhkimista ja työntämistä. Renkaat ovat jämäkät ja laadukkaat, mutta kuten kaikissa Bugaboon vaunuissa (ja lähes kaikissa muissa vaunuissa), niiden pinta on hyvin sileä. Sileä pinta on mukava kuivalla säällä, mutta talvella pito puuttuu ja lumessa / loskassa työntäminen vaikeutuu. Olemme itsekin käyttäneet kuitenkin koko talven Bugaboo Donkey 3 lastenvaunuja, joten renkailla pärjää talvella, mutta kovin haastaviin olosuhteisiin (syrjäiset lumiset tiet tai kovin juurakkoiset metsätiet) emme lähtisi. Lynxit ovat erinomaiset etenkin keskusta-asujalle. Mutta maalle ja sivummalle soveltuukin sitten jotkut muut vaunut, sillä Bugaboo lastenvaunuja ei olekaan luotu juurakkoisiin maastoihin tai umpihankiin. Alla listattuna tuttuun tapaan jälleen vaunujen plussat ja miinukset. Täydellisiä lastenvaunuja kun ei ole olemassa, vaikka miten näistä pitäisimmekin. Ainakaan meidän mittapuulla.
Bugaboo Lynx lastenvaunut – mistä pidimme?
Materiaalit – Huolelliset tikkaukset ja viimeistelyt sekä upeat värit. Eri värejä saatavilla hyvin, joten väreistä pitävät voivat luoda vaikka millaisen kokonaisuuden. Kaikki kankaat on helppo pitää puhtaana. Märkäpyyhintä on meillä riittänyt hyvin.
Helppokäyttöisyys – Kaikki Bugaboo lastenvaunut on varustettu aina valkoisilla yksityiskohdilla. Näistä kohdista aina ”tapahtuu jotain”. Istuimen irroittaminen ja kääntäminen tapahtuu Lynxissä kahdella kädellä. Kasaus tapahtuu samoin kahdella kädellä, jälleen aisan valkoisista napeista. Työntöaisaa säädetään jälleen sivuilta valkoisista napeista (vain teleskooppisäätö, ei kulmasäätöä).
Mukavuus – Bugaboot ovat mukavat niin lapselle, kuin työntäjällekin. Keveys on ehdottomasti Bugaboo vaunujen isoin plussa. Vaunuja ei tarvitse työntää hiki hatussa, vaan ne liikkuvat kuin itsellään. Istuin on napakka, mutta mukavan pehmeä. Ei pehmein kaikista, mutta riittävän pehmoinen. Me suosimme kuppipenkkiä, jossa lapsen asento tuntuu olevan ryhdikäs ja tuettu (lapsi ei valahda alemmas vauhdissa). Kuppipenkkiä suositellaan yleensä käytettävän alkaen noin 6kk ikäisellä.
Kustomointimahdollisuudet – Lisätarvikkeita on paljon myös Lynxiin, ja tuttuun tapaan monissa eri väreissä. Vastaan ei heti tule samanlaisia vaunuja, kun vaunut kokoaa itse yhdistellen eri värejä ja lisätarvikkeita.
Rullaavuus – Bugaboo Lynx vaunut ovat todella kevyet työntää! Bugaboot kehitettiin rullaaviksi ja sitä ne todella ovat. Rullavuus on täysin makuasia – toinen pitää kevyistä vaunuista, toinen kaipaa vakaampaa tuntua ja sitä, että vaunut todella ”pureutuvat” kiinni maahan. [Lue vertailuna esim arvostelu: Emmaljunga NXT60 lastenvaunut & Emmaljunga NXT90 lastenvaunut]
Jousitus ja pehmeys – Bugaboo Fox lastenvaunuissa on Lynxiä parempi ja pehmeämpi jousitus. Lynxit ovat kuitenkin arjessa (normaali maastossa, ei juurakot ym!) pehmeät.
Keveys – Bugaboo Lynx vaunut ovat todella näppärät ja ketterät. Silti myös vakaat.
XXL kuomu – Bugaboo lastenvaunut ja rattaat on varustettu kaikki isolla kuomulla, mikä yltää lähes lapsen jalkoihin saakka. Näin ollen myös vaunukoppa on todella suojaisa! Kuomu uusittiin kaikkiin vuoden 2020 malleihin, joten nyt kaikissa on myös kurkistusikkuna, jonka saa halutessaan läpän alle piiloon. Kun kuomua käyttää istuimen kanssa ja lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan päin, näkee vanhempi lapsen kuomun läpi. Tämä oli hyvä parannus!
Bugaboo Lynx lastenvaunut – lisää kokemuksia vaunuista ja mistä pidämme
5-piste vyöt – Bugaboo Donkey lastenvaunut on varustettu 5-piste vöillä, joista kukin osio irtoaa keskilukosta. Ei vaadi näppivoimaa. Kiristys ja löysäys helppoa. Yläosat pysyvät itsellään ”pystyssä” jolloin niitä ei tarvitse kaivella lapsen selän takaa, kun asettaa lapsen istuimeen istumaan.
Kääntyvä turvakaari – Ihan ehdoton toiminto arjessa.
Vöiden korkeudensäätö – Olkahihnojen säätäminen on hurjan helppoa. Ei pujottamista tai näperrystä, hihnoja voi nostaa liu’uttamalla vöitä ylös tai alas kiskoilla.
Painorajat – Bugaboo Lynx vaunut kestävät 23kg painon per istuin, alakori puolestaan 10kg painon. Nämä vaunut menevät niin kauan, kuin vaunuja vain tarvitsee. Seisomalaudan voi kiinnittää alas runkoon.
Lisätarvikkeet – Iso plussa lisätarvikkeista ja eri väreistä.
Bugaboo Lynx vaunut – mistä emme pidä?
Kuomu heiluu – Toivoisimme jämäkkyyttä kuomuun. Nyt on vähän heiluvainen ja kangas ryppyinen.
Työntöaisa heiluu – Aisa heiluu kiinnityskohdastaan aavistuksen. Ei erittäin häiritsevä, mutta toivoisimme tähän parannusta. Koskee myös esim Bugaboo Donkey 3 mallia, joka meillä on nyt käytössä.
Kasaus – Bugaboo Lynxit on helppo kasata, mutta ne jäävät vielä jonkin verran kookkaiksi. Foxit saa jopa hieman pienempään tilaan, vaikkei heti uskoisi. Istuin irroitetaan ennen kasausta. Meille koolla ei ole niin väliä, kun vaunut mahtuvat maasturin perään vaikka istuimen kanssa. Joillekin tämä seikka kuitenkin voi painaa vaunujen valinnassa.
Alakorin peite puuttuu – Teutonia Trio lastenvaunuissa oli aivan mahtava vetoketjulla suljettava kansi/peite korin päällä, muuten ne eivät olleetkaan sitten ne meidän lopulliset suosikit. Bugaboo Lynx lastenvaunut on varustettu avoimella korilla. [Lue arvostelu: Teutonia Trio lastenvaunut]
Lisävarusteiden hinta – Niin kiva kun onkin, että lisävarusteita on joka lähtöön, kaikki on ostettava erikseen ja kokonaishinta nousee hyvin korkealle. Toivoisimme myös paksumpaa lämpöpussia, kuin Bugaboo High Performance Footmuff, joka on varsin hintava laatuunsa nähden. Sisuksen tulisi mielestämme aina olla hengittävää luonnonmateriaalia (ei fleece) ja täytteen tuhtia untuvaa / höyhentä. Positiivista on se, että Lynxiin menee lähes kaikki varusteet, mitä muihinkin saa!
Ei säädettävää jalkatukea – Toivoimme niin paljon, että Lynxin jalkatukeen olisi tullut säätö, mutta ei vielä… Ehkä seuraavassa sitten. Sitä odottelemme myäs Fox ja Donkey malleihin. Iso miinus tulee myös jalkatuen koosta – se on hyvin kapea, eikä edes koon 24 jalka tai pienempikään mahdu kokonaan jalkatuen päälle. Tuki on hyvin olematon. Esikoisemme roikotteleekin monesti jalkojaan pohkeet jalkatukea vasten.
Lyhyt jalkaosa – Damian on vasta noin 90cm (2.5v), silti jalat tulevat esim Emmaljunga NXT malliin verrattuna kovin pitkälle ja yli jalkatuen alareunan.
Lyhyt istuinosa – Istuinosa / penkki saisi olla syvempi, jotta lapsi pysyisi kyydissä paremmin myöhemmin myös vaikka ilman valjaita (turvakaaren kanssa ja istuin pystyasennossa). Nyt taaperollakin valjaat on aina oltava kiinni, edes alaosa niistä. Lämpöpussin kanssa istuintila vähenee entisestään, iso miinus.
Vaunukopan turvakaari & runko – Vaunukoppa ja istuin (kangas) menee samaan runkoon. Näin ollen näiden kahden vuorottelu ei käy helposti arjessa (joskus lapsi haluaa 6kk iän paikkeilla olla vaunuissa ja joskus katsella maailmaa). Suosittelemmekin toisen rungon ja turvakaaren ostamista varaosana Bugaboon nettikaupasta! Tee arkesi helpommaksi tällä yhdellä hankinnalla…
Ei vaikeakulkuiseen maastoon – Vaikka renkaat ovat all-terrain renkaat, emme suosittele näitä vaunuja juurakkoiseen maastoon tai kunnon umpihankeen. Toki pitää huomioida, että hyvin harvat vaunut sinne soveltuvat. Bugaboo Lynx on tarkoitettu ensisijaisesti siistiin (ja aurattuun) taajamaan tai keskustaan. Pitää muistaa, että näitä vaunuja ei ole alunperinkään luotu pohjoisiin oloihin…
Käsiremmi ei jousta – Työntöaisassa on remmi, jonka voi sujauttaa käteen vaikkapa liukkaalla säällä tai alamäessä. Hihna on aika lyhyt, toivoisimme tähän pituutta lisää ja lisäksi kuminauhan.
Bugaboo Lynx lisävarusteet – mitä lisävarusteita me suosittelemme?
Meille ehdottomat lisätarvikkeet ovat:
- Bugaboo Breezy Sun Canopy Kesäkuomu joka suojaa tehokkaasti auringolta ja jossa ilma vaihtuu paremmin (mesh-kangas). Sisällä vielä hyönteissuoja, joka ulottuu aivan jalkatukeen saakka.
- Bugaboo Breezy Seat Liner Hengittävä istuinsuoja, joka pysyy viileänä kesäkuumalla (meillä pojan selkä oli normaalissa istuimessa aivan märkä, Breezyssä vain hieman lämmin)
- Bugaboo Wool Seat Liner Ehdoton kylmälle säälle – toisella puolella aito lampaankarva (lyhyt karva, ei irtoa) ja toisella 100% puuvilla. Käytimme tätä pulkassakin talvella sekä vaunukopassa (käyttö omalla vastuulla…)
- Bugaboo Mosquito Net Hyönteisverkko on ehdoton, kun halutaan välttää mukavien ja ikävien ötököiden pääsy pikkuisen luo!!!
- Bugaboo Parasol Aurinkovarjo on AIVAN EHDOTON! Se suojaa pientä lämmoltä ja haitallisilta säteiltä. Me käytämme varjoa aina ulkona kesäkuomun lisäksi. Lisäksi vielä toki aurinkolasit! Varjossa on se huono puoli, että se lähtee helposti irti tuulessa. Muuten jees.
- Bugaboo Cup Holder Mukipidike pitää napakasti juoman ulottuvilla. Kiinnityspaikkoja on rungossa useita.
- Huom!!! Vaunukopan, istuinosan ja kuomun kankaat on kaikki vaihdettavissa/kustomoitavissa.
- Yksi ei niin ehdoton, mutta hyödyllinen on puhelinpidike, joka sopii kaikenlaisiin aisoihin. Olo on usein turvallisempi, kun puhelin on lähellä ja on lapsen kanssa yksin liikkeellä.
Bugaboo Lynx lastenvaunut – koko
Paino: 9,4 kg (runko, pyörät, istuinosa), 10,8kg (vaunukopalla).
Leveys: 60 cm
Mitat kasattuna: 87,5 x 53 x 31 cm (pituus x leveys x korkeus)
Mitat kasattuna istuin selkä menosuuntaan: 60 x 60 x 88 cm (pituus x leveys x korkeus)
Alakori: max 10 kg, tilavuus 36L
Istuinosan kantavuus: max 23 kg
Istuinosan etäisyys / korkeus maasta: 56 cm
Renkaiden koko: edessä 7″, takana 11,4″
Vaunukopan käyttö: vastasyntynyt – n. 6 kk (max 9 kg)
Istuinosan käyttö: n. 6 kk – 4 vuotta
Istuimen koko (suuntaa antavat tiedot): leveys noin 31cm, selkänojan pituus noin 50cm, istuimen syvyys noin 26cm, jalkatuen pituus noin 22cm, jalkatuen syvyys (jossa jalanpohjat) noin 7cm.