Vauva oksentaa autoon kesken ajomatkan, eikä huoltoasemaa tai vastaavaa ole lähimaillakaan. Tuttu skenaario tai kenties skenaario, jota vielä ei teillä ole koettu? Kävimme juuri tämän läpi ja voin lämpimästi suositella varustamaan auton hyvin, niin pissoja, kakkoja, pukluja, kuin ihan kunnon oksennuksiakin varten. Kaikkeen ei voi varautua, mutta näihin tilanteisiin voi, ja kannattaa!
Sisällysluettelo
Vauvan kanssa matkustaminen – ota nämä autoon mukaan
Ruoka-aine allergia voi aiheuttaa voimakkaan reaktion
Meillä oksentelu johtui hyvin suurella todennäköisyydellä kananmunasta. Kananmuna onkin lukemani perusteella yksi eniten allergisoivista ruoista. Ruoka-aine allergia voi aiheuttaa tällaista voimakasta ja yhtäkkistä oksentelua, jossa vauva oksentaa jopa useamman tunnin. Meillä koko vatsan sisältö tuli ulos useampaan otteeseen. Tärkeintä on muistaa nesteyttää pientä lasta; pieniä annoksia rintamaitoa ja/tai vettä noin 15min välein, ohjeistettiin meille päivystävässä puhelimessa. Onneksi tällainen ruoka-aineesta johtuva reaktio meni nopeasti ohi, mutta meillä vanhemillahan jatkui vauhti sitten koko illan, kun pesimme koko turvaistuimen läpikotaisin. Tero purki turvaistuimen atomeiksi ja puhdisti koko istuimen höyrypesurilla.
Turvaistuimen puhdistus
Yksi suuri neuvo kaikille vanhemmille, jonka haluaisimme antaa, on seuraavanlainen: varautukaa vahinkoihin ajoissa ja miettikää auton varustus huolella! Mietimme aiemmin, miksi ihmeessä tarvitsisimme toista vaihtopäällistä turvaistuimeemme. Ajattelimme, että sen voisi tarpeen tulla rauhassa pestä kotona. Ja kesäpäällinenhän olisi vain hikoilun varalta. No, emme tosiaan ajatelleet lainkaan, että aina sitä ”pesemme rauhassa” tilannetta ei ole, vaan lapsi voi sotkea istuimen totaalisesti myös kesken ajomatkan.
Eilen olisi ollut iso apu ja hyöty jos toinen vaihtopäällinen olisi ollut matkassa mukana. Olimme keskellä sadetta, keskellä isoa tietä, jossa rekkoja kulki ohi yksi toisensa perään. Toki toinenkin päällinen olisi likaantunut, mutta ensimmäinen oli niin totaalisen märkä ja likainen, ettei sitä kerta kaikkiaan voinut käyttää loppumatkaa. Jouduimme siis matkustamaan ilman sitä takaisin kotiin. Rakenteet toki pidimme paikoillaan, vaikka niihinkin onnistui pääsemään nestettä.
Turvaistuimen vaihtopäällinen
Hanki toinen vaihtopäällinen turvaistuimeesi, mikäli mahdollista! Vahingot eivät tule kello kaulassa ja auton takakontissa oleva puhdas päällinen voi pelastaa lyhyenkin kauppareissun. Maksamme mieluusti siitä mielenrauhasta, että voimme vaihtaa likaisen päällisen tilalle toisen. Mieluummin varaudumme, kuin hikoilemme kuin pienet possut keskellä isoa tietä ja mietimme epätoivoisesti mitä viritämme istuimeen, jotta pienen matka sujuisi edes jokseenkin mukavasti kotiin asti.
Meillä on käytössä suosikkimme Britax Dualfix M i-size turvaistuin, johon on saatavilla monenlaisia vaihtopäällisiä. Sattuneesta oppineena laitamme tilaukseen yhden lisäpäällisen. Se jää auton takakonttiin pienien tai suurien vahinkojen varalle. [Lue lisää: Britax Dualfix M i-size turvaistuin]
Lisää valmistajan sivuilla: Britax
Autolaukkuun varavaatteet
Ajattelin, että yhdet vaihtovaatteet riittävä. Autossa meillä on siis Damianin oma reilun kokoinen laukku, jota ei oteta sieltä koskaan pois. Hoitolaukku on sitten asia erikseen ja se on puolestaan aina mukana rattaissa tai vaunuissa.
Yksi varavaatepari ei kyllä aina riitä, kun tavaraa tulee jommasta kummasta päästä ulos vähän reilummin. Vauvojen vaatteet menevät niin pieneen tilaan, että jatkossa autolaukussa onkin sitten kahdet varavaatteet aina sukkia myöten. Valitsimme tähän laukkuun hieman napakan koon tai jopa pieneksi jääneen koon (joka harvoin on oikeasti vielä täysin liian pieni ja käyttökelvoton) tai vaatteet, joissa on pieni reikä tms. Sellaiset, joilla ei nyt ole niin väliä mitä niille käy. Autolaukkuun ei kannata laittaa omia suosikkeja, kun niitä niin harvoin tarvitaan. Vaatteiden ohella laukkuun pakataan mm. ensiaputarvikkeet, kosteat puhdistusliinat, muovipussit likavaatteille, tutteja, unirätti, vaipat sekä turvaistuimen vaihtopäällinen.