Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

Korostan nyt, että kyseessä on sitten meidän oma lista, eikä ehkä jokin erilaisen katsomuksen omaava vanhempi koe kaikkea listallamme merkityksellisiksi! 🙂 Joku vanhempi voi myös muuten olla sitä mieltä, että jokin näistä on vain turha, mutta näillä meillä mennään. Halusin koota meidän listan, kun itse näitä alkuraskaudessa paljon selailin netissä ja aina listoilla oli vain ne yhdet ja samat tuotteet…Kyseessä ei ole yhteistyöjulkaisu vaan ihan meidän puolueeton lista vauvan (ja äidin) must-have jutuista. Koitin linkkailla tuotteita myös eri kauppoihin. Ota mukava asento – tätä lukiessa menee hetki! 🙂

Meidän must-have hankinnat vauvalle (ja osa äidillekin..)

Kapalointiliinat

Luin lääkäri Harvey Karpin kirjan The Happiest Baby On The Block ja yksi hänen vauvan rauhoittamiskeinoistaan oli juurikin kapalointi (eng. swaddle/swaddling). Koko kirja perustuu ajatukseen siitä, että lapsen kuuluisi periaatteessa olla kohdun turvassa vielä yksi 3kk jakso, toisin sanoen se ”puuttuva” neljännes.

Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ja näin ollen hän selvittikin keinoja ja metodeja, jotka todennäköisesti rauhoittaisivat vauvaa ja jäljittelisi kohdun olotilaa. Kapalointi voi luoda turvaa, vauva kun ei ole tottunut kohdussakaan esimerkiksi makaamaan selällään kädet levällään (tämä voi aiheuttaa vauvassa ns.putoamisen tunteen). Näin ollen kapalointi voi sopia monella vauvalle, eikä vauva koe tätä toimintaa niin, että hänet sidotaan kiinni. Kapalointi oli suosittua länsimaissakin pitkään aikaisempina vuosikymmeninä, mutta jäi valitettavasti pikku hiljaa pois, kun alettiin ajatella, että vauva kaipaa vapautta ja tilaa. Jotain, mitä kohdun turvassakaan ei ole ollut..

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

Iho-ystävälliset vaipat

Lisää syitä, miksi valitsimme Muumi -vaipat, löytyy täältä. Kiteytettynä: olemme Muumi -faneja ja toiseksi, nämä Muumi Baby -vaipat ovat ihoystävällisiä, eivätkä sisällä hajusteita tai kemikaaleja.

Olen lukenut paljon myös vauvojen vessahätäviestinnästä. Aihe, joka houkuttaa aina vain enemmän, mitä enemmän siitä lukee. Emme kuitenkaan lähde näillä näkymin kestovaippailemaan, mutta toivotaan, ettemme ehkä tuota vaippajätettä ihan sitä noin 5500 vaippaa per lapsi, mitä taisin lukea Kaksplussasta lapsen tuottavan..

Vaippoja ostettiin jemmaan vähän enemmän kerralla ja koot 1-3, koska alun koot voivat jäädä nopeasti pieniksi.

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

Kirjat 

Nyt en tarkoita siis satukirjoja tai muita, vaan vanhempien kirjoja. Itse olen lukenut paljon tietoa mm.vaipattomuudesta (vessähätäviestintä), luonnollisesta synnytyksestä, vesisynnytyksestä ja vauvan hoidosta. Tässä listaa kirjoista ja sivuista, mitkä olen kokenut hyödyllisimmiksi:

  • The happiest baby in the block, Dr. Harvey Karp
  • Happiest baby blogi (ylläolevaan kirjaan liittyvä) www.happiestbaby.fi
  • New active birth, Janet Balaskas
  • Ina May’s Guide to Childbirth
  • www.bebesinfo.fi

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

Tutit & tuttipullot

Valitsin mahdollisimman tarkoin rintaa jäljittelevät vaihtoehdot. Kaikki olivat myös BPA -vapaita. Ruskeaa ”luonnonkumituttia” en ostanut, kun se ei ole kuulemma oikein istunut monelle (kanta on todella suora ja vaatii melko pulleat posket). Tutteja ostin kahdessa koossa; vastasyntyneen ja vähän isomman vauvan. Lisäksi ostoslistalla on jonkin aikaa roikkunut ulkomailta (kotisivuilta) tilattava Doddleandco Pop Pacifier -tutti, joka sekin on Shark Tank USAsta tuttu tavara. Tutin ympärille kääntyy kanta suojaksi, jos imu loppuu = ei siis mahdollisesti likaa ja koirankarvoja samoin, kuin normaaleissa tuteissa… Kokeilun arvoinen!

Pulloista valinta osui Tommy Tippeen pulloihin natural touch ja closer to nature Amazon. Toiveenamme kun olisi se, että isä pystyisi ruokkimaan vauvaa välillä pullosta. Toki jokainen lapsi on yksilö ja sitä ei vielä tiedä, onnistuuko suunnitelma miten hyvin, mutta nyt ainakin on tarvittavat välineet tähän hommaan.

*Lisäksi ostimme muutaman tuttinarun, jottei tutti olisi ihan koirankarvoissa lattialla heti ekalla sekunnilla..

 

Maidonkerääjä & säilöntätarvikkeet äidinmaidolle

Huh, tämä olikin aika kovan selvitystyön takana. Toivoin löytäväni jonkin muun vaihtoehdon rintamaidon säilömiseen, kuin minigrip -pussit, muovipussit, rasiat…Olettaen toki, että imetys onnistuu ja maito nousee. Kaikkea kun ei voi ennalta tietää, mutta ainakin täysimetys on toiveissa.

Löysin ratkaisun, joka on helppo käyttää, myös kun maito otetaan käyttöön. Jätettä tulee valitettavasti jonkin verran, mutten ole kuullut ympäristöystävällisistä muovipusseistakaan. Löysin kaksi sopivaa vaihtoehtoa, joista en ole vielä päättänyt. Kiinde Amazon ja Tommy Tippee Amazon tarjoavat molemmat ratkaisun, jossa maito säilötään suljettavaan muoviseen pussiin. Kun maito otetaan käyttöön, se voidaan asettaa suoraan pullomaiseen koteloon ja suulake voidaan ruuvata suoraan kiinni pussiin. Ei siis pussien tyhjentämistä pulloihin tai pullojen pesua.. Kiindellä ainakin on myös ratkaisut soseisiin ja kaikkeen mahdolliseen syömiseen liittyvään! Ehkä kyseessä jonkun mielestä turhan hieno järjestelmä, mutta meistä tämä kuulosti kätevältä arjessa.

Tuotetta ei voi tilata sivuilta Suomeen tai Viroon, mutta laitan itse tilauksen menemään Amazonissa, joka toimittaa minne vain melkein mitä vain.

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

EZPZ ruokailualusta

Tätä ei tosin ihan heti tarvita, mutta kun päästään sormiruokailemaan, meillä kokeillaan EZPZ -ruokailualustaa saa esim Ipanainen verkkokaupasta tai amazonista. Näimme tuotteen lempiohjelmassamme Shark Tank USAssa jo ennen raskautta. Muistin tämän yhtäkkiä ja hain Helsingin reissulla Hakaniemestä. Alusta kiinnittyy tiukasti pöytään ja ei näin lähde kovin helposti matkaan (ei sillä, etteikö lattialla olisi jo valmiina aina kaksi nälkäistä kopparia..).

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

Huonekalut ym

Kirjoitin sängyn valitsemisesta jo aiemmin, löydät julkaisun valitsemistamme huonekaluista täältä. Halusimme sängyn, joka sopii vaihtopöytään ja on monivuotinen (menee vauvasta taaperoikään).

Moni ei käytä lainkaan vaihtopöytää (tilanpuutteen vuoksi pesukoneen päällekin asetettu alusta on osoittautunut käytännössä ihan yhtä hyväksi vaihtoehdoksi), mutta meillä sellainen haluttiin ja tilaakin tasolle löytyy reilusti. Halusimme jonkin ratkaisun, mikä menisi muutenkin, kuin vauva-aikana ja jossa voisi säilöä samassa myös tarvittavat välineet ja tarvikkeet.

Sängyn ja hoitopöydän ohella toki tarvitaan myös vaihtoalusta (valitsimme Done by Deerin alustan, Ozbaby, koska uskoakseni se on helppo pitää puhtaana) sekä tyynyt peitot pussilakanat ym… Tosin ymmärtääkseni aivan pienelle jälkimmäisiä ei vielä tarvita, ja moni niitä välttääkin tukehtumisvaaran vuoksi. Meillä peitto otetaan käyttöön varmaankin vasta myöhemmin, eikä ihan alussa vielä. Patjan (valitsimme 100% luonnollisen kookospatjan + vedenkestävän petauspatjan) ympärille tosin tarvitaan vielä lakana. Muotoonommeltu lakana lienee helpoin ja pysyy parhaiten paikallaan. 2 kpl vahinkojen varalta..

Syöttötuoliksi valikoitui rattaiden mukainen Mima brändin Mima Moon. Tuolista lisää tässä julkaisussani!

Hoitopöydän pienet jutut.. 

Pehmeä harja (valitsimme pehmeän luonnonharjan), vanupuikot ja -laput, kynsisakset ja perusvoide vauvalle (ei välttämättä tarvitse..) ja tissirasva äidille (toivottavasti ei tarvita..) 🙂

Rattaat, turvakaukalo & kaukalon telakka

Kirjoitin pidemmän julkaisun rattaiden valinnasta jo aiemmin. Meidän valinta osui Mima Zari -rattaisiin. Voit lukea lisää täältä. (Muista myös hyönteis- ja sadesuojat!)

Saman brändin turvakaukalo sopii rattaisiin, joten Mima Besafe oli valintamme. Kyseessä on sama kaukalo, kuin Besafe ja Besafe Stokke. Ilmeisesti merkki myy tuotetta omalla nimellään, mutta myös näin yhteisbrändättynä. Kyseinen kaukalo on pärjännyt todella hyvin turvatesteissä. Kaukaloon hankitaan myös isofix -telakka, jolloin kaukalo napsautetaan autossa tukevasti telakkaan kiinni. Toinen kiinnitysvaihtoehto olisi turvavoillä kiinnitys.

Vauvan vaatteet

Panostimme enemmän suurempiin kokoihin. Niin moni kun muistutti siitä, ettei alun ekoja kokoja ehdi käyttämään. Jos lapsi on siis normaali käyrien mukainen ja saapuu lasketun ajan tienoilla.

Ostimme seuraavista kaikki alun koot noin 68cm asti ja pesin kaikki, jottei vaatteissa olisi turhaa tärkkiä tms:

  • pitkä- ja lyhythihaiset bodyt
  • lämmin fleece / muu lämpöinen kokoasu
  • sukat, lapaset/tumput, pipot
  • housut
  • kevyt peitto/viltti rattaisiin (ei vaate, mutta kuulukoot tähän kategoriaan) 🙂

Pukuja, joissa on ns.sukat valmiina, emme ottaneet yhtäkään. Moni äiti sanoi, että lapsen jalat pääsevät sukista vapaiksi ja eksyvät muualle bodyyn…

Matkakylpyamme

Meillä tosin amme on käytössä kotonakin, ei vain reissussa. Ihan oikeita isoja ammeita meillä on kaksi, mutta pohja on niin matalalla, että selkäkipu lasta kylvettäessä on taattu. Näin ollen vaikka lattialla pidettävä Stokke Flexi Bath, Lastenturva oli meidän valinta. Mukaan vielä istuinosa vastasyntyneelle (joka ei vielä osaa pohjalla istua…) ja avot, kylpyihinkin ollaan valmiita!

Imetystyyny

Ostin ensin täyteläisemmän (ja edullisemman) pötkylän, mutta visiitti tuoreen äidin ja ystäväni luona sai minut hankkimaan Doomoo imetystyynyn, Verkkokauppa.com. Sen yli saa helpommin jalan makuulla, eikä täytettä ole liikaa. Kuulia muistuttava täyte on kevyttä ja mukautuu kehon mukaan helposti. Varmasti vauvallakin on imettäessä kivempi makoilla hieman muokkautuvammalla tyynyllä. Taas tuli toteen se fakta, että on hyvä ottaa asioista ennakkoon selvää. Nyt ostin tuon ekan tyynyn summassa ja eihän se nappiin mennytkään.. 🙂

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

Kantoliina tai -reppu

Meidän valinta, pitkän selvitystyön jälkeen, oli Stokke MyCarrier, Vauvatalo Johanna. Hintava, mutta jykevä ja jälleen kerran menee pidemmän aikaa = säästöä. 3 in 1 kantorepussa voi kulkea kasvot kantajaan tai menosuuntaan, lisäksi isompana jopa selän puolella. Kuulin ystävältäni, että kesän helteissä kyseinen reppu oli hieman kuuma, mutta meillä varmaan menee paremmin toivottavasti, kun lapsi tulee ennen kovimpia pakkasia ja kesään on pitkä matka.

Puklausrätit & kuolaliinat

Valinta osui suurempiin rätteihin, jotka voi kätevästi pestä koneessa. Ihan ohuet ”normaalit” rätit tuntuvat tosi hepposilta ja uskoakseni tuhdimpi annos kyllä sujahtaa kankaan läpi hetkessä. Meillä mennään näillä isommilla ainakin alkuun.

Mikäköhän olisi oikea tai hienompi nimitys kuolaliinoille 🙂 No, mennään sillä, koska sitähän ne ovat.. Löysin paikallisesta kaupasta liinan, joka kiinnitetään tarralla niskasta ja jossa on alakulmassa muovinen imeskelyosa. Voi sitä sitten imeskellä tai purra, jos sille päälle sattuu..

Imetyssuojat ja terveyssiteet

Joillakin alkaa runsaampi maidontuotanto jo ennen lapsen syntymää. Imetyssuojista voi olla apua sitten jo ennen syntymääkin.. Sen jälkeen näitä menee useampi päivässä monella, eli jonkin verran on niitäkin jo koottu varastoon. Ostettiin samalla Muumi Baby -imetyssuojat, kuin saman merkin vaipatkin. Ja siteetkin jo valmiiksi jemmaan, kun niitä todennäköisesti synnytyksen jälkeen tarvitsee, eikä viitsi tuota miestä laittaa niitä hakemaan.. 🙂

Kohinalaite

En tiedä mikä tämän oikea nimi suomeksi on.. Mutta kyseessä aiemmin mainitsemani lääkärin, Harvey Karpin, oppeihin perustuva laite. Lääkärin mukaan kohdussa on paljon ääniä ja myös kohinaa. Ulkomaailmassa vauvalle voikin olla rauhoittavaa kuulla erilaisia ääniä.. on se sitten kohina, hiustenkuivaaja tai jopa imuri. Vauva ei ole tottunut hiljaisuuteen kohdussa, joten täyttä hiljaisuutta se tuskin haluaa ulkomaailmassakaan. Näin ollen meillä kokeillaan kohinalaitetta unihetkissä.

Vinkki: Lukemani mukaan laite kannattaa olla sellainen, jossa ääni ei sammu/lopu esim 30min jälkeen, vaan säilyy joko ennallaan tai hiljenee asteittain. Näin ei tule yhtäkkistä muutosta äänissä tai täyttä hiljaisuutta.

Itse meinasin valita MyHummy, joka on kyllä hieman muita kalliimpi, mutta kulkee tarrakiinnityksellä mukana matkassakin. (tosin pitää selvittää vielä, sammuvatko kaikki tarralliset naamat lyhyen ajan kuluttua vai pysyvätkö tunteja päällä…).

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

Sleepyhead unipesä

Vaikka kyseessä on Sleepyhead, Jollyroom, ”unipesä”, niin ilmeisesti tätä ei suositella kuitenkaan ihan nukkumiseen, ainakaan valvomatta lasta. Meille tulee Sleepyhead, koska perheessä on 2 koiraa, jotka ovat aika sohvan kuningattaria… Jotta vauva voisi turvallisemmin oleskella lattialla tai sohvalla, kokeilemme tätä kivaa keksintöä. Koska unipesä on kapeahko, sen pitäisi olla vauvan mieleen (…kun miettii kohdun ahtaita oleskelutiloja..). Lisäksi päädyn saa auki (solkikiinnitys), jolloin pidempikin tapaus mahtuu köllöttelemään pedissä.

Jotkut pitävät lasta unipesässä perhepedissä. Meillä vauva ei nuku meidän sängyssä turvallisuussyistä (2 aikuista + satunnaiset 2 karvakuonoa, jotka salaa hyppäävät sänkyyn)..

Owlet Baby Monitor

Okei, tämä Owlet nyt on hieman turha mahdollisesti, mutta koska olemme hulluina kaikkeen tekniikkaan (nörtit..), niin haluamme tällaista kokeilla. Vaikkemme olisi niin huolissamme vauvan selviytymisestä yön yli, uskoakseni laitteesta voi olla apua myös ennakoimaan heräilyt. Toki alussa syöminen tapahtuu useammin ja kovin pitkiä unia ei edes vauvan niin halutessa voi sallia. Mutta jos ei ole vielä aika herätä syömään ja lapsi on levoton, laite piippaa ja äiti/isä voi ehtiä apuun ennen kovia rääkäisyjä.

Oikeasti laitteesta on toki vaikka mihin; se kertoo vauvan sykkeen ja ilmoittaa jos ssykkeessä tai hapen saannissa tapahtuu muutoksia. Laite on kovin vaikea saada tosin Suomeen, mutta ehkä amazonin tai ebayn kautta sekin onnistuu. Jos vauvaa tulisi tarkkailla tarkemmin alussa, niin tämä laite on kyllä aika mielenrauhan tuoja..

Mitä vauva tarvitsee – meidän must-have hankinnat vauvalle

 

Huh!! Muistinkohan kaiken.. Tulipa pitkä lista! Jos jokin tärkeä on unohtunut, kommentoi alle ja lisäilen senkin vielä mukaan. Oliko listasta apua tai hyötyä? Kommentoikaa ihmeessä, kiitos <3

Jaa julkaisu:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *