Mietimme ennen vauvan syntymää, tarvitseeko vauva peittoa ja tyynyä vai onko ne niin sanotusti turhia hankintoja alun kuukausille. Ajattelinkin koota nyt omia ajatuksia 9 kuukauden kohdalla siitä, mitkä ovat olleet hyviä ja tarpeellisia ratkaisuja vauvan nukkumisen suhteen, ja mitkä hankinnat voivat odottaa hieman pidempään. Harvalla kuitenkaan on tilaa säilöä kymmeniä erilaisia peittoja ja tyynyjä ym unipusseja.
Sisällysluettelo
Vauvalle peitto, tyyny, unipussi, kapalo vai ei mitään?
Tuoreet vanhemmat tietävät, minkälainen viidakko vauvabisnes on. On kaikenlaista tavaraa ja tarviketta joka lähtöön. On paljon hyödyllisiä juttuja sekä niitä ei niin hyödyllisiä. Alla nopea katselmus nukkumiseen ja sen tarvikkeisiin.
Vastasyntyneen nukkuminen – tarvitseeko vauva peittoa
Me suosimme alun kuukausina, aina noin 3-4kk ikään saakka kapalointia. Koimme sen turvalliseksi (vastasyntynyt ei laita peittoa kasvoilleen ja kokee olonsa yhtä ahtaan turvalliseksi, mitä kohdussa) ja käteväksi. Kapalointi voi alkuun tuntua vieraalta, jopa pelottavalta, mutta sen oppii nopeasti ja tyytyväinen nukkuja antaa varmistusta siitä, että kapalointi on tehty ihan oikein. [Lue lisää: Kapalointi, kapalointiliinat ja kantoliinat – mihin suosio perustuu]
Kokeilimme alussa myös ensipeittoa/ensilakanaa, mutta koimme sen olevan hieman liian aikaista. Damian pyöri paljon, joten pelkäsimme, että hän kiemurtelee alemmas pussissa, eikä pääse omin avuin ylös. [Lue lisää: Baby Wallaby ensipeitto – Vauvan unenlaatu ja nukkuminen]
Vauvan nukkuminen – pyörivä ja liikkuva vauva
Noin 5kk kohdalla Damian alkoi jo liikkua hurjasti. Hän oli lähes aina herätessämme kierinyt sängyn alaosaan ja makoili iloisesti selällään pää jalkopäähän päin. Jollei koko 180 asteen kierrosta oltu tehty, oli vähintään pää sängyn sivupinnoissa ja pinnojen kuviot päälaessa. Hankimmekin tällöin sängyn reunoille pehmusteet (Mama Polka) ja peittona toimi pieni harsoliina (joka todellisuudessa ei toiminut peittona, vaan jossain kohtaa yötä vaihtui unirätiksi).
Tämä Mama Polkan kevyt vastasyntyneen peitto on hyvä vaihtoehto, kun haluaa käyttää peittoa vastasyntyneellä, mutta pelkää raskaampia peittoja ja täkkejä.
Vauvasta taaperoksi – vauvan yöhulinat
Noin 7kk kohdalla unet hieman rauhoittuvat. Illat sen sijaan alkoivat olla aina vain vauhdikkaampia, päivän puuhat ja liikkuminen taisi saada aikaan pieniä ”kierroksia” pikkuisessa. Kun hurja pyöriminen sängyssä (lähinnä siis kellon viisarin tavoin vaakatasossa) alkoi jäädä, siirryimme käyttämään unipussia. [Lue lisää: Unipussi – 3 syytä miksi paras vauvalla]
Unipussi pysyy päällä, vaikka lapsi kiemurtelisi kuinka sängyssään (yleensä ainakin…). Unipussi on melko napakka yläosasta ja kädet tulevat niille tarkoitetuista rei’istä läpi pitäen pussin paikoillaan koko yön. Joku näppärä pikkuinen toki voi opetella avaamaan nepparit tai tarrat, mutta meillä tätä taitoa ei ole vielä ainakaan 9kk kohdallakaan keksitty.
Nyt käytössä oleva unipussi alkaa jo jäädä pieneksi ja siirrymmekin hyvillä mielin peittoon. Peittomme on todella kevyt, eikä ole kysymystäkään siitä, etteikö Damian jaksaisi siirtää sitä pois kasvoiltaan yöllä. Tyynyä emme vielä käytä, kun hän pyörii niin vauhdikkaasti ympäri sängyssään, sen aika olkoot sitten hieman myöhemmin. Pieni vauva ei tyynyä tarvitse, mutta toki moni voi siitä pitää. Vauvan tyyny ei ole korkea tai muhkea, kyse on enemmänkin parin millin korkuisesta koristeesta ja pehmusteesta sanoisin, enemmän kuin oikeasta tyynystä.
Kaikki vuodevaatesetit, Mama Polka (meillä koko M)
Navaho -kuosi, kuten kuvissa, Mama Polka