Vauvan talvipukeutuminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia niin uudelle vanhemmalle, kuin sellaiselle, jolla on jo lasten pukemisesta aiempaa kokemusta. Säät vaihtuu, lämpötilat vaihtuu, välillä istutaan vaunuissa, toisena päivänä taas keinutaan ja ryömitään maassa. Yritä siinä sitten muistaa mitä milloinkin päälle, ettei tule liian kylmä tai liian kuuma.
Miten me sitten selviämme tästä pukeutumisviidakosta? Me puemme aina 3 kerrosta vaatteita. Vähennämme kylmillä keleillä aina 2 ja 3 kerroksen vaatetusta, ihoa vasten pysyy aina teknisesti laadukas merinovilla.
Damianin merinovillavaatteet on kaikki Lindex -kaupasta (kaikki löytyy Premium mallisto -kategoriasta). Voit hyvin ostaa tarvittaessa yhden koon suuremman ja kääntää hihat. Vauvat kasvavat alussa ihan silmissä!
Merinovilla vauvanvaatteet ovat minun mielestäni paras lahja, mitä pienelle voi keksiä.
Löydät myös tämän aivan ihanan merinovillabodyn ja housut yllä olevasta linkistä!
Sisällysluettelo
Vauvan talvipukeutuminen
Toivoitte IG Storyssa vinkkejä vauvan talvipukeutuminen aiheesta – tässä vinkkejä vastasyntyneiden ja vanhempien lasten pukeutumiseen. Osaan omakohtaisesta kokemuksesta neuvoa parhaiten 1 -vuotiaan ja vastasyntyneen pukeutumisesta, sillä poikamme täyttää juuri 12kk muutaman viikon päästä.
Joka ikäluokkaan pätee meidän taloudessa samat säännöt, niin aikuisiin, kuin lapseenkin;
- merinovillaa ihoa vasten
- kerroksia, kerroksia, kerroksia
- muista väljyys – liian tiukoissa kerroksissa tulee kylmä
- kuori päällä pysäyttää tuulen, eikä päästä lämpöä karkaamaan
- panosta laatuun, sairastelu tulee monesti kunnon vaatteita kalliimmaksi
Vastasyntyneen talvivaatteet
Vastasyntynyt on juuri lähtenyt kohdun mukavasta lämmöstä pois ja voikin kohtaa syntymäajasta riippuen välittömästi jopa hyytävän tuulisen syksyn tai rapsakan talvisään. Vastasyntyneellä sanotaan olevan 5 kertaa ohuempi iho, mitä aikuisella. Jos itse juoksentelet nilkat paljaina tennareissa ilman pipoa ja kevyt toppis päällä (koska lapsen kanssa ja etenkin imettäessä on aina hiki), niin pikkuinen vauva ei ihan yhtä vähillä vaatteilla pärjää.
Pieni vauvakin voi kuitenkin hikoilla, joten pitää olla tarkkana, mikä on sopiva määrä vaatetta. Parhaiten tunnistat vauvan kehon lämmön kokeilemalla niskaa. Huom! Jos kätesi ovat kylmät ulkoillessa, et tunne lämpötilaa oikein, joten jos mahdollista, kokeile ennemmin vauvan ihoa vasten omaa rannettasi tai muuta käden lämpimämpää kohtaa.
Syksy ja talvi – vauvan pukeminen ulos
1 kerros – aluskerrasto
Aina ihoa vasten merinovillaa, on mottomme. Älä osta sekoitemateriaaleja (aidon materiaalin seassa polyesteria tms keinokuituja), ne eivät toimi samoin kuin 100% luonnonmateriaali. Luonnonmateriaaleja ovat myös esim kashmir, villa, silkki tai puuvilla, mutta me suosimme ulkoillessa aina merinovillaa. Se siirtää koseutta pois iholta ja pitää lämpimänä myös märkänä. Luonnonmateriaalien sekoitukset (villa +merinovilla / merinovilla + silkki jne) on ok.
Voit karsia muista kerroksista ja säädellä lämpöä, mutta tämä on meillä se KIINTEÄ KERROS. Myös aikuisilla.
2 kerros – lämmönsäätelykerros eli ”Linerit”
Täysin itse keksimä nimitys, mutta parhaiten tarkoitusta kuvaava. Tällä välikerroksella pystyy pelaamaan paljon lämpötilan kanssa. Syksyksi merinovillaa tai puuvillaa ja talveksi paksumpaa teddyä tai muita muhkeampia haalareita. Linerit voi myös olla kevyt untuvaa. Mikä tahansa teknistä alusasua paksumpi materiaali käy.
Emme suosi aivan vastasyntyneellä fleece kangasta edes merinon päällä, sillä se ei hengitä, kuten luonnonmateriaalit. Parhaaksi totesimme arjessa aivan ensimmäisinä kuukausina merinovillaisen kudotun haalarin, joka oli suhteellisen paksu (syksy & alkutalvi). Neulos ei ollut kovin tiheää.
Nyt talveksi 1 -vuotiaallamme on paksu ja painava pörröhaalari (Kuva alla). Paksumpi ja laadukkaampi fleecekin olisi varmasti ollut hyvä vaihtoehto. Jos karvahaalari on liikaa, laitetaan toppahaalarin alle alkutalvella merinovillaneulosta.
Varmista, että tämän välikerroksen ja aluskerroksen väliin jää tilaa. Liian tiukat kerrokset eivät lämmitä.
3 kerros – kuoret
Kahden kerroksen päälle tulee se viimeinen ja todella tärkeä materiaali; kuorikangas. Jokin kangas ja vaate, mikä pysäyttää tuulen ja on vettä hylkivä. Mikäli alakerroksiin on panostettu, sellainenkin kuorihaalari käy, missä ei ole täytettä (syksy). Me suosimme Gore-Texiä. Wind stopper riittää syksyisin ja keväisin, kun ei sada vettä.
Meillä syksyllä mennään kevythaalarilla, jossa ei ole edes untuvaa. Talvella päällimmäisenä on Didriksons haalari, lämpötaso 2/3.
Pienet jalat lämpimiksi
Merinovillasukat + väljät villasukat. Päälle toppatöppöset. Myös pelkät villasukat ihoa vasten + töppöset voivat riittää, jos käytät lämpöpussia. Vanhemmalle lapselle varrelliset Gore-Tex kengät tai vuorelliset kumisaappaat.
Oikea määrä löytyy kokeilemalla – liikaa vaatetta harvoin voi raajoihin laittaa! Mieluummin liikaa ekalla lenkillä, kuin kylmät sormet.
Pienet sormet villan suojaan
Merinovillatumput + topatut tumput tai merinovillatumput + villatumput (100% villaa). Ei liian tiukkoja kerroksia!
Pää aina lämpimänä!
Kypäräpipo, jossa lämmittävä kaulus (luonnonmateriaalia!!!) + puuvillapipo. Päästä haihtuu eniten lämpöä, joten varmista, että päähineet hengittävät (luonnonmateriaali) ja lämmittävät.
Mikäli pipo on kuorikangasta esim. fleece vuorella, panosta ihoa vasten olevaan kypäräpipoon tai käytä erillistä ohutta merinovillapipoa.
Vauvan talvipukeutuminen – Lämpöpussi
Nyt jälkeenpäin ajateltuna, ostaisin meille ensimmäisille talvikuukausille todella lämpöisen lämpöpussin. Aitoa lampaankarvaa. Lisäksi vaunukopan pohjalle lampaantalja, koska kylmä hohkaa läpi vaunukopan pohjasta helposti. Harvassa kopassa on oikeasti yhtään mitään eristettä, etenkään pohjassa.
Kevyempi lämpöpussi sitten leudommille keleille. Lampaantaljaa/-karvaa voi pitää istuimessa jo syksyn alussa, sillä istuimetkin ovat nykyään monissa malleissa varsin ohuet ja kylmät.
Lämpöpussi ei ole pakollinen. Toinen vaihtoehto on käyttää villatäkkiä. Eri paksuisilla peitoilla ja täkeillä voi säädellä hyvin lämpötilaa – myös autossa!
Mistä tietää paljon vaatetta on tarpeeksi?
Kokeile aina lenkin päätteeksi lämpötilan vaihdellessa, miltä lapsen iho tuntuu. Muista kokeilla esim. ranteen sisäpuolta vasten, sillä sormet saattavat olla hieman kylmät, etkä huomaa lapsen kylmiä varpaita. Jokainen lapsi on erilainen. Edellä mainitut määrät olivat ne, mitkä meillä toimi parhaiten. Damian syntyi marraskuun puolessa välissä.
Pukeminen voi olla välillä hieman hikistä hommaa. Muista aina vesi mukaan isommalla lapsella, sillä meillä sitä menee ainakin paljon heti hisseille päästyämme!
Vauvan pukeminen autoon syksyllä ja talvella
- Jos käytät Webastoa tai auto on lämmin (lämpimässä tallissa), voit mahdollisesti jättää 2 kerroksen pois.
- Jos käytät todella lämmintä lämpöpussia, talvihaalari tuskin mahtuu enää mukaan, joten voit joutua keventämään sekä 2, että 3 kerrosta esim syksyvarustukseen.
- Viltti on kätevä autossakin – sillä pystyy säätelemään lämpötilaa hyvin.
- Suosimme bodya + housuja. Jos vaipan joutuu vaihtamaan matkalla, ei tarvitse riisua koko haalaria (tulee kylmä!).
- Huolehdi, ettei vastasyntyneellä ole liian paksuja toppa-asuja autossa. Vyöt eivät välttämättä kiristy riittävän tiukalle toppapuvun päälle, toiseksi pieni ihmisen alku hukkuu kaiken kankaan keskelle… Näin ainakin meillä oli sairaalasta lähdettäessä eräänä marraskuisena aamuna.
- Tarkasta huolellisesti asento turvakaukalossa ja turvaistuimessa! Leuka ei saa painua rintaan, tai hapensaanti voi estyä. Mieluummin merinovillaa ja villahaalaria + täkkiä, kuin paksuja toppa-asuja (jotka ovat usein vielä liian isoja sairaalasta lähdettäessä…).
Yhteenveto
Huomaathan, että nämä ovat meidän omakohtaisia näkemyksiä ja vinkkejä! Katso aina huolellisesti oman lapsen kanssa, mikä on liikaa ja mikä liian vähän. Kokeile ihoa vaikka joka lenkin jälkeen ja tarkasta ihon lämpötila. Panosta luonnonmateriaaleihin ja jätä tilaa kerrosten väliin.
Kiinnitä yhtä paljon huomiota myös omaan pukeutumiseesi! Ei auta, että lapsi pysyy lämpimänä ja terveenä, jos itse vilustuu ja sairastelee joka kausi.
Heräsikö aiheesta kysymyksiä? Kysy rohkeasti, mikäli vauvan talvipukeutuminen on edelleen aivan hepreaa!
Lisää aiheesta: Näistä syistä vauvalle merinovillaa ulkoiluun…
Hyvä yhteenveto, kiitos siitä! Muistutan vielä, että kylmä ilma ei itsessään ketään sairastuta vaan aina tarvitaan tartunta?
Kirjoittaja
Joo tämä varmasti ihan selvä juttu, kyse vastustuskyvyn alenemisesta ja se nyt vaan on hölmöä lähteä trikoissa pakkaseen nilkat paljaina, jos voi valita sään mukaisen varustuksen. 😀
Muistatko minkä pituinen lapsesi oli näiden kuvien aikaan? Ihastuin tuohon haalariin, mutta pienin koko on 80 ja miten miten iso se on. ?
Kirjoittaja
Moikka! tuo on 80 haalari, Damian oli jotain 70-74cm tuolloin. Sama haalari menee edelleen tosin, vaikka Damian nyt joku 86cm! Reilua koko siis sanoisin. 🙂