Kysymys, mikä askarrutti ainakin minun mieltäni ensikertalainena – onko vauvapeittojen pitäminen turvallista vauvan sängyssä? Miten vauvan nukkuminen olisi mahdollisimman turvallista? Koska peittoja käytetään? Paleleeko vauva yöllä? Moni äiti varmaan miettii ihan näitä samoja kysymyksiä. Kysymyksiä, joihin ei vielä edes ole saatavilla yhtä oikeaa vastausta! Miten raivostuttavaa, eikö?!
Kommentoithan alle, millä teillä nukutaan? Oletko miettinyt samoja asioita vauvan kanssa?
Sisällysluettelo
Valveunet ja yölliset paniikit
En saanut nukuttua Damianin synnyttyä juuri ollenkaan. Heräilin yöllä paniikissa, luullen, että hän oli peiton alla tai tyyny naamallaan. Ja siis hän ei ole koskaan edes hetkeksi nukahtanut meidän sänkyyn… Eli siis pelko oli aivan turhaa, mutta IG Story kyselyjen mukaan todella moni äiti näki tällaisia valveunia tms jopa vuosia. Hyvät unet ovat niin super tärkeät jaksamisen kannalta. Onneksi sain nukuttua, kun Owlet Baby Monitor saapui. Lue lisää: Owlet Baby Monitor julkaisusta. Sain täyden mielenrauhan, että Damian nukkuu turvallisesti. Voi kunpa jokainen tuore äiti saisi laitteen käyttöön ja täyden mielenrauhan yöajalle.
Perhepeti
Moni nukkuu vauvan vieressä, perhepediksi kai tätä järjestelyä myös kutsutaan. Meillä tämä on ehdoton ei. Ensinnäkin uskon, että nukun paremmin, kun en heräile peläten, että olen litistänyt toisen alleni. Toiseksi, uskon, että unenlaatuni on parempi, kun saan nukkua vapaasti. Uskon, että ihminen tiedostamattaan jollain tasolla varoo lasta sängyssä… Voin toki olla väärässä, sillä en ole etsinyt käsiini tästä aiheesta mitään tutkimustuloksia. Ja, kuten kaikissa vanhemmuuteen liittyvässä: jokainen tekee tyylillään, eikä yksi ratkaisu ole toista parempi. Itse vain saan paremmin unta, kun tiedän lapsen nukkuvan turvallisesti omassa sängyssään.
Lelut
Nyt kun Damian on oppinut käyttämään paremmin käsiään ja tarttuu esineisiin jo todella hyvin, olen laittanut myös pehmoisen lelun sänkyyn mukaan. Ennen kuin lapsi osaa tarttua esineisiin ja jotenkin hallita niiden käsittelyä, en itse uskaltaisi pitää leluja sängyssä. Tähän on varmaan monta eri kantaa ja tapaa. Ajattelen kuitenkin, että ne ovat melko tiiviitä ja suurehkojakin usein, että jos toinen sattuisi kierähtämään niiden päälle, niin pääsisikö hän myös kierähtämään pois… Oli sitten kapalo päällä tai ei. Olemmekin virittäneet muutaman pehmolelun seinän ja sängyn väliin, myös MyHummy kohinalaitteen. Heh, ihan kuin hän tarvitsisi näitä leluja sängyn reunoilla… 😀 Mutta olkoot nyt siinä, ehkä niitä on edes illalla nukahtaessa kiva katsella.
Huom! Jälleen korostan, että jokainen vanhempi tekee, kuten parhaaksi näkee. Tämä on vain kuvio, jolla meillä toimitaan. Ehkä olen pelokas tai ylisuojeleva tai jonkun mielestä ylihysteerinenkin, mutta tärkeintä on myös aikuisen levolliset unet. Jos nukun paremmin niin, että sängyssä ei ole vielä turhia härpäkkeitä, se on meille juuri oikea toimintatapa.
Peitot, täkit ja ensilakanat
Peittojen, täkkien ja muiden käytöstä ollaan tosi montaa eri mieltä. Meillä käytettiin kapaloa heti synnäriltä asti aina viime viikkoihin. Yleisesti sanotaan, että kapaloa voisi pitää, kunnes lapsi oppii kääntymään vatsalleen. Meillä on sen sijaan niin vauhdikas yöepeli, että mikään kapalo ei vain yksinkertaisesti enää pysynyt päällä ja öisin heräiltiin sitten kiinnittämään kapaloa sata viisi kertaa. Kapalon kanssa ei peittoa tarvinnut, joten tämä topic tuli vasta hiljattain uudelleen esille. Muutenkin koin kapaloinnin jotenkin turvallisena, sillä alussa Damian nukkui siinä todella rauhallisesti ja sikeästikin. Tosin mielestäni kapalon pitää istua todella hyvin. En pidä löysistä ja jäykistä kankaista, vaan kankaan on joustettava, jotta kankaan saa napakasti kiinni. Näin tilaa ei jää liikaa liikkua ja kangas ei löysty ja ole yhtäkkiä sitten kasvoilla.
Pyjamat ja uniasut
Onneksi Owletin kanssa ei tarvinnut murehtia, joutuuko esimerkiksi peitto kasvoille. Laite hälyttäisi, jos jotakin olisi pielessä. Ilman laitetta olisi kuitenkin nyt jo ollut aika käyttää kevyttä peittoa tai paksumpaa liinaa. Sanotaan, että vauvan iho on 5 kertaa aikuisen ihoa ohuempaa! Näin ollen siis monesti pelkkä pikkubody ei riitä pitämään pientä lämpimänä. Etenkin, kun sykehän vielä laskee nukkuessa ja keho käy ns. hitaammalla. Ja nukummehan itsekin yleensä läpi vuoden peiton kanssa. Olen myös huomannut, että Damian nukkuu paljon paremmin, kun vaatteita on reilusti. Damianilla käytetään tällä hetkellä (nyt maaliskuussa) joko merinovillaisia vaatteita öisin tai hihatonta bodya pyjaman kanssa. Jaloissa on villasukat, sillä ne ovat ainoat, jotka eivät hiosta.
Jollei meillä olisi Owletia, varmaan tekisin jonkin asteisen kompromissin asian kanssa. Käyttäisin kevyttä peittoa öisin ja vapaammin mitä vain sitten päivällä, kun pikkutyyppi ottaa valvotusti päiväunia omassa sängyssään, unipesässään tai sitterissä (makuuasento). Suuria ja paksuja peittoja välttäisin vielä muutaman kuukauden ajan. 4-kuukautinen on meillä ainakin vielä niin pikkuinen, ettei kovin suurta peittoa edes tarvitse.
Niin ja meillä pitää aina olla jokin peitto tai riepu kasvoilla nykyään… Eli ihan pelkillä lämpimillä vaatteilla ei voida mennä. 🙂
Kommentoithan alle, millä teillä nukutaan? Oletko miettinyt samoja asioita vauvan kanssa?
Moi, pakko jättää kommentti ja kehua sun blogia! Odotan omaa esikoista syntyväksi viikon parin sisään ja olen koko raskausajan ollut kova googlettamaan asioita. Oon hirvittävän usein päätynyt sun blogiin, millon mihinkin asiaan liittyen, ja saanut oikeasti hyviä vinkkejä täältä. Vaikka kuinka googlailisi, niin on vain joitain asioita joihin ei löydy (järkevää) vastausta. Yksi sellaisista oli tämä ”tarvitseeko vauva peittoa?” kysymys ja kappas, niin vain oli sinulle taas ilmestynyt postaus aiheesta, kuin tilauksesta. Kiitos, kun teet tätä! Seurailen varmasti jatkossakin.
Heräsi kuitenkin vielä yksi tyhmä kysymys. Olen harkinnut tuollaista valmista kapaloa, kuten Swaddle up. Kapalon kanssa ei siis peittoa tarvitse/ suositella, mutta olen pohtinut, että miten vauva puetaan tuollaisen kevyehkön kapalon alle? Tarkeneekohan pieni pelkällä body+kapalo kombolla vai täytyisikö olla pitkähihainen yöpuku alla? Olen ihan kuutamolla näissä asioissa, joten kiitos jo etukäteen, jos jaksat vastailla <3
Kirjoittaja
Ihana kuulla, kiitos kun viitsit jättää hyvää palautetta! Tällaiset kommentit auttaa tsemppaamaan kirjoittamisessa ja antaa aina muistaria siitä, että kirjoittaa hyvistä aiheista. 🙂 Koitan matkan varrella ehtiä kirjoitella kaikesta, mistä itse olen etsinyt tietoa, monesti löytämättä vielä järkeviä vastauksia..
Eikä ole tyhmiä kysymyksiä! Kapalopostaus pitäisi tehdä kyllä ehdottomasti, koska aihe on sydäntä lähellä ja meillä varmasti auttanut myös parempiin uniin, joten ihan super tärkeä juttu tuo kapalointi! Vastauksena noihin sun kysymyksiin: tosiaan peittoa ei kapalon kanssa tarvii, sinne alle voi laittaa lämmintä päälle, niin se riittää. Harvoin kotona lämpötila juuri muuttuu (talvellakin lämmitykset huutaa hoosiannaa…), joten jos lämpötila on sama, niin pitäisi aina kapalossa merinovillaista bodya ja housuja sekä lämpimiä sukkia. Me alkuun laitettiin vaan vaippa, mutta huomattiin nopeasti, että D nukkui päivisinkin missä lie paremmin, mitä enemmän oli vaatetta! Sen jälkeen laitettu aina pitkähihainen body, pitkät housut ja villasukat (hikoilun vuoksi koska ei ole kuumat, mutta hengittää!) tai pyjama + villasukat).Merinovilla hengittää ja vaikka vaunuissa vauva hikoilisi, kangas lämmittää märkänäkin… Eli turhaan ihmiset ”pelkää” villaa tai ajattelee, että se on vain pakkasen juttu. Jos vauvelisi syntyy kesäksi, kokeilisin esim ruskovillan silkkivilla-asua. Se on hieman tyyris, mutta helppo pitää puhtaana, joten jopa 1 setillä pärjää! Lahkeet ym voi kääntää, jos haluaa pitää kauemmin yhtä kokoa.. Lindexillä on nyt myös FIX sarjan 100% merinovillavaatteet alessa. Nyt kannattaa merinoa ostaa kun kaikki myy alella! 😉
Monet ajattelee jotenkin, että vauvalla tulisi kuuma. Harva ehkä ymmärtää, että vauvan iho on 5 kertaa aikuista ohuempaa!! Lisäksi onhan meillä aikuisillakin täkit päällä kesälläkin ja varpaat voi palella, jos eivät ole täkin alla piilossa. 🙂 Ja jos vauva olisi liian kuuma, niin kyllähän sitten tulee itku tai on kovin levoton. Meillä ei ole kertaakaan ollut niska (josta lämpöä kokeillaan…) kuuma näissä tamineissa. Sisällä meillä joku 22-24 astetta veikkaan.
Laita ihmeessä tulemaan aihe-ehdotuksia vaikka maililla nina@nappisilmat.fi jos tulee jotain mieleen. 🙂 Starttailen myös Youtube -hommia varmaan piakkoin, niin siellä lisää sitten (esseiden sijaan hah).
Onnittelut vauvasta!!!