Törmäsin jokin kuukausi sitten sattumusten kautta Weecokseen – Weecos on siis ”vastuullisten tuotteiden kauppa-alusta” eli kyseessä on kansankielellä verkkokauppa, joka kokoaa yhteen eri brändien tuotteita. Ja ei mitä vain tuotteita, vaan tuotteita, jotka tukevat kukin omalta osaltaa kestävää kehitystä. Suuri osa brändeistä on vielä suomalaisia, mikä on meille näin yrittäjinä tosi jees juttu. On kiva tukea pienempää aloittelevaa yritystä, kun itsekin tietää, miten kovan työn takana yrityksen pyörittäminen ja näkyvyyden saaminen muun muassa on.
Halusin kirjoittaa muutaman sanan ”arjen paremmista valinnoista”. Tarkoitan näillä niitä pieniä tekoja, jotka tukevat kestävää kehitystä ja ovat niitä ekologisempia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Rehellisesti sanoen, itse en ole kiinnittänyt moisiin seikkoihin huomiota aiemmin. Vasta nyt vastasyntyneen kanssa on aihe jotenkin noussut enemmän pinnalle. Vielä emme ole ihan päässeet siihen asti, että paremmat valinnat ulottuisivat kaikille elämän ja arjen osa-alueille, mutta suunta on jo parempi.
Yksi asia, mikä on hieman sääli, on se, että Virossa näihin seikkoihin ei oikein panosteta. Jo roskien lajittelu on haastavaa, sillä taloyhtiöt harvoin tarjoavat mitään muuta, kuin isot sekajäteastiat. Roskikset täyttyvät milloin mistäkin – jopa huonekaluista ja metallista. Aurinkoenergiaa harvoin näkee hyödynnettävän missään, edes uusissa rakennuksissa tai yksityistaloissa. Kaupoissa ei aina ole saatavilla paperipusseja, kestokasseja sentään monesti löytyy. Vihanneksissa ja hedelmissä luomuvaihtoehdot ovat hyvin vähissä monesti, lähiruokaakin on aika vähän. Itämerestäkään ei tunnuta huolehtivan samoin, kuin Suomessa. En edes halua tietää, miten paljon likaa ja jätettä vielä menee mereen (avoimesti tai salaa..). Rantoja ei myöskään siivota – esimerkiksi Piritan rannassa, jossa ennen asuimme, rannalla saattoi lojuta jopa ostoskärryt meressä kuukausia. Katujen ja muiden puhtaanapito on todella korkealla tasolla Suomessa, nyt sen vasta ymmärtää, kun asuu ulkomailla.
Sisällysluettelo
#1 Materiaalivalinnat
Ennen en juuri kiinnittänyt huomiota parempiin materiaaleihin – ehkä joo valitsin sen kashmirin ennen jotain huonompaa materiaalia, mutten muusta syystä, kuin pehmeyden vuoksi. Nyt vauvan kanssa kiinnitän enemmän huomiota matskuihin. Suosin 100% luomupuuvillaa, joka on tuotettu ilman haitallisia torjunta-aineita ja kemikaaleja. Kangas ei hiosta ja kestää hyvin käyttöä.
Nyt talvella sit saa todella kiinnittää huomiota materiaaleihin. Muuten lapsi helposti hikoilee esim lämpöpussissa. Suosin luonnonmateriaaleja ja vältän fleeceä ihon lähellä. Fleecen mm. olen kuullut monella hiostaneen…
Pikkuset tuotteet on kaikki suunniteltu Suomessa. Tarina lähti oman kaupan kellarin ompelutilista 80-luvulla.
Materiaalit näissä Öko-Tex 100 sertifioituja.
#2 Kestävyys
Tuosta kestävyydestä päästäänkin itse aiheeseen – koitan tehdä nykyään viisaampia valintoja arjessa myös valiten tuotteita, jotka kestävät! En enää osta itsellenikään juuri sesonkivaatteita, jotka ovat aika kertakäyttökamaa. Ennemmin panostan laatuun ja maksan vaikka 10 kertaisen hinnan. Heikkouteni ovatkin kalliit kengät ja laukut. Mutta olenkin hankkinut vain ne perusmallit ja persuvärit, jotka menevät vuosia ja vuosia. En osta sesonkitavaraa, minkä heitän pois hetken kuluttua, ja joka jää kaapin perälle vuosiksi.
Myös vauvan jutuissa kiinnitän huomiota kestävyyteen. Toiveissamme on saada yhteensä jopa 3 lasta. Kiinnitänkin huomiota siihen, että valitsemani tuotteet menisivät sitten seuraavalle. Mielestäni näissä valinnoissa juuri ollaan ekologisuuden ytimessä. Ostetaan tavaroita tarpeeseen ja käytetään niitä vuosia. Vielä, kun materiaalit ovat parempia, vaikkapa luomupuuvillaa, ollaan jo tosi pitkällä.
Bobles on tanskalainen brändi, joka valmistaa monikäyttöisiä ja kestäviä lasten leluja. Lelut kehittävät muun muassa motoriikkaa, tasapainoa ja ketteryyttä. Ja ovat todella kestävän oloisia – taatusti menevät vuosia!
#3 Turvallisuus
Vauvan jutuissa pitää kiinnittää huomiota normaalia enemmän materiaaleihin. Lelujen tulisi olla myrkyttömiä ja turvallisia. Esim. Mylon purulelut ovat suosikkejani – ne ovat visuaalisesti miellyttäviä, mutta myös laadukkaista materiaaleista valmistettuja.
Mylo on suomalainen brändi, joka valmistaa purulelut ja tuttinauhat käsityönä Suomessa.
Materiaaleina on turvallisia ja myrkyttömiä (BPA -vapaa). Hei voisiko olla enää suloisempia leluja, kuin nämä!
#4 Yrityksen vastuullisuus
On olemassa monia sertifikaatteja, joista kirjoittelinkin aiemmin tässä julkaisussa, jotka mm. turvaavat paremmat olot tehtailla. Erilaiset sertifikaatit takaavat esimerkiksi sen, ettei lapsityövoimaa ole käytetty tuotteen valmistuksessa, tai että tehtaalla noudatetaan järkeviä työaikoja ja syrjintää ei harrasteta.
Toki kivointa on tukea niitä, jotka tekevät tuotteet vaikka itse Suomessa käsin, mutta kustannussyistä on ymmärrettävää, ettei nykyajan kilpailussa tämä enää monesti ole mahdollista. Onneksi on kuitenkin esimerkiksi juuri näitä sertifikaatteja, jotka osaltaan turvaavat sitten monia seikkoja!
Pienillä teoilla voi tehdä suuria muutoksia. Kaikkea ei tarvitse muuttaa hetkessä, vaan osaksi arkea kannattaakin ottaa ensin ne ”helpommat” jutut. Esimerkiksi me emme voi lajitella nyt jätteitä, mutta voimme muulla tavoin tehdä parempia valintoja arjessa. Ketään ei saisi mielestäni arvostella tässä asiassa, vaan jokainen, joka tekee edes yhden pienen paremman valinnan omassa arjessaan, on jo voittaja!
Mitä pieniä tai suurempia parempia valintoja sinä olet tehnyt omassa arjessasi? Olisi kiva kuulla ja saada ideoita!
Vastaa
Nappisilmät.fi – lisää meistä
Nappisilmät sivustolla esitellään ja testataan tarpeellisiksi ja hyödyllisiksi koettuja vauvan tuotteita ja tarvikkeita. Nappisilmien takana on Tallinnassa asuva suomalaisperhe, johon kuuluu isä, äiti, marraskuussa 2018 syntynyt poika sekä kaksi karvakuonoa.
Jos et löydä sivustolta jotakin tuotetta, josta haluaisit lukea arvostelumme, vinkkaa tuotteesta meille! Pyrimme laajentamaan sivustoa ja lisäämään arvosteltavien tuotteiden määrää jatkuvasti.